Uporedi

Registruj se | Prijavite se Agera internet prodavnica frizerskog alata i opreme

Agera na Srpskom Agera on English
valuta:
Sr En

ISTORIJAT MAKAZA ZA ŠIŠANJE

ISTORIJAT MAKAZA ZA ŠIŠANJE

Postavljeno: 27. Oktobra 2014 | Pročitano: 1782

Najverovatnije da su makaze izmišljene oko 1500 godine pre nove ere u drevnom Egiptu. Najranije poznate makaze su se pojavile u Mesopotamiji pre 3.000-4.000 godina. To su bile takozvane "makaze na oprugu". Makaze tog tipa su se sastojale od dva bronzana sečiva povezana tankom, fleksibilnim trakom od bronze koja je služila da se sečiva drže u liniji i da im se dozvoli da se stisnu zajedno, i da se rašire kada se otpuste. Makaze na oprugu nastavile su da se koriste u Evropi sve do 16. veka.

Makaze koje se okreću oko šrafa sa dva sečiva napravljene od bronze ili gvožđa, su direktni predak savremenih makaza su izmislili Rimljani oko 100 godine pre nove ere. Počele su da se koriste ne samo u Antičkom Rimu, nego i u Kini, Japanu i Koreji, a ta ideja se još uvek koristi u gotovo svim modernim makazama.
Rano Proizvodnja počinje tokom srednjeg veka i renesanse, makaze na oprugu su pravljene zagrevanjem pločica od gvožđa ili čelika, a zatim su ravnane i oblikovane njene krajeve u oštrice na nakovnju. Centrala pločica se zagrevala, savijala u oprugu, a potom hladila i savijala da bi formirala oprugu i onda opet zagrevala da bi postala fleksibilna.

William Whiteley & Sons (Sheffield) Ltd. je proizvodio makaze od 1760 godine, mada se veruje da je počeo da trguje sa makazama čak i ranije. Prvi zaštitni znak 332, je odobren u 1791 godini.

Moderne današnje makaze kakve ih danas poznajemo nisu se pravile u velikom broju sve do 1761 godine, kada je Robert Hinchliffe proizveo prvi par savremenih makazama od kaljenog, poliranog i livenog čelika. On je živeo u Cheney Square-u, Londonu i imao je reputaciju da je prva osoba koja je postavila tablu sa natpisom proglašavajući sebe za "proizvođača kvalitetnih makaza".

Na slici su prikazane makaze iz drugog veka, pronadjene u Aziji, na teritoriji današnje Turske.

Zagarantovan povraćaj novca

Zagarantovan povraćaj novca

Zamena na licu mesta

Zamena na licu mesta

Plaćanje pri isporuci

Plaćanje pri isporuci

Brza<br/> dostava

Brza
dostava

100% Sigurnost plaćanja

100% Sigurnost plaćanja

Na vrh stranice